Monday, 25 July 2011

Kenangan Syiling Malaysia

Ikhsan En Goggle dan Bank Negara Malaysia

Aku baru dengar berita ni tadi kat berita.. BNM nak keluarkan edisi terbaru kereta silap duit syiling versi negara Malaysia...kalau korang was-was dengan aku amik ni baca dulu Bank Negara Malaysia. Sekarang korang boleh percaya kan.


Aku ingatkan kereta je ada edisi terbaru, rupa-rupanye duit syiling pun ada gak. Duit syiling yang aku simpan bertabung-tabung kat atas almari ni nak buat ape nanti. Nak buang kat dalam perigi buta kah atau aku nak gune untuk main spirit of coin?. Ape kejadah buat semua tu, aku rase duit syiling ni sesuai aku tukar kat kedai mamak dan beli topap handphone, lagi ada faedahnye.Boleh call awek lame-lame


Korang bayangkan la duit syiling ni dah berabad kite guna. Banyak kenangan duit syiling ni mase kecik seperti:
  • curik duit syiling bapak beli aiskrim
  • buat peluru main tembak-tembak
  • tertelan duit 10sen mase kecil abis tercekik-cekik
  • berebut duit syiling dengan kakak
  • bersepah-sepah bawah katil, time sengkek cari balik
  • sedekah kat pasar malam dan tabung masjid
  • bayar duit tol yang berharga RM2.60 dengan duit syiling sahaja
  • pedajal apek cina kedai handphone beli topap RM30 dengan duit syiling
  • beli gula-gula 10sen 2 bijik
  •  main tekap-tekap duit syiling atas kertas
  • kunyah duit syiling time lapar
  • isi minyak moto dengan duit syiling
  • baling duit syiling kat perigi keramat
  • selalu maki cashier supermarket sebab solap duit  syiling
Aduh, ni je aku ingat...memori zaman dulu dah didelatekan ke recycle bin. Tak ingat dah. Ape-apu pun lepas ni kite kene simpan duit syiling ni untuk tunjuk kat anak cucu cicit nanti. Baru nanti cucu korang rase atok die cool mase muda.


9 comments:

Siti Arfah said...

Oloh sengal je bw kuar syiling br lak, syiling lme ni ok ape. huhu

Mohammed Faizal said...

tu la aku rase pun baik tak payah tukar..rugi kos je

baby said...

ade lg..aku cmpk syiling dlm kolamm kt zo0..sedekaah kt buayerr..huhu..
em..bg syiling time sedekah..hihi..riaakk wo0..
hri ryerr bg budak2 syiliing je...
aq pljr lg..
heheeee piiisszzz`

hana nabihah said...

huuu aku simpan semua jenis syiling..dari zaman sebelum merdeka..so aku rasa aku lagi cool dari ko faizal :p

Mohammed Faizal said...

baby: standard duit syiling la kan...

hana: ye ke? wow banyak la, org tua kate sikit-sikit jadi bukit, tapi hana sikit-sikit jadi gunung dah

Radhi Ozil said...

BNM nak jimat kos pengeluaran syiling utk masa depan kot,lgipun syiling baru ni lg ringan(x padat) means lg jimat...gitu lah agaknye

emydiaz3 said...

cut kos semua tue...

HAZWAN17 said...

saiz syiling baru lagi kecik...

Mohammed Faizal said...

ye...betul dengan pandangan korang, di masa akan datang ianya dapat mengurangkan kos...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...