Monday, 23 July 2012

Sila pastikan

Hari ni dah masuk hari ke 3 umat Islam berpuasa....sesape yang jarang-jarang puasa macam aku ni yang setahun sekali je puasa tu pun di bulan ramadhan masih lagi gigih sesuaikan diri dengan keadaan tubuh badan dengan kekurangan tenaga akibat daripada puasa sehari suntuk...


Tapi bagi yang sering zikrullah dengan ingat Allah beribadah sepanjang masa di bulan Ramadhan, insyallah badan akan mendapat tenaga dalaman untuk menempuh hari-hari di bulan Ramadhan ini..

Bagi yang tak tahu macam aku ni, ramadhan diambil dari perkataan ''ramadha'' yang bermaksud sangat panas. Memang tradisi daripada zaman nabi bulan Ramadhan memang terkenal dengan kepanasan yang menyengat jiwa...korang sendiri boleh rasa kan, try la terpacak kat tengah matahari 5 minit dah la jangan lelama nanti pengsan pulak, apemacam rasa cam nak pitam kan...

Umat Islam dulu masa ramadhan berperang menentang musuh. Bagaimana mereka mendapat kekuatan untuk menangani musuh walaupun diri berpuasa?? MasyAllah, dengan kuasa Allah mereka menjadi sangat kuat bahkan kekuatan mereka tidak dapat ditandingi dengan bantuan daripada Allah, tiada yang mustahil.

Umat Islam sekarang, bila mewakili negara ke sukan bertaraf antarabangsa pada bulan Ramadhan mulalah untuk skip puasa dengan alasan banyak latihan preparation untuk bertanding....mengelakan tidak bermaya dan letih, pi lah, kalau macam tu baik tak payah mewakili untuk perkara-perkara berkaitan, baik mewakili diri untuk merebut pahala dan ganjaran berlipat kali ganda di bulan Ramadhan ni...

Balik pada perkongsian kita, di waktu panas Ramadhan pastikan lah untuk banyak minum air pada waktu berbuka lebih-lebih lagi pada waktu bersahur. Pengalaman aku sendiri, akibat selalu minum air sejuk dan manis waktu berbuka menyebabkan aku sering sakit tekak, jadi kene la minum banyak air masak...jadi untuk prepare untuk hari berikutnye, aku dah standby mineral water berbotol-botol untuk diminum...

Saturday, 21 July 2012

Bestnye Ramadhan kali ni

Ari ni dah 1 Ramadhan...perasaan tak Ramadhan kali ni aman dan damai je. Pagi ni pun tak panas seolah-olah seluruh alam meraikan bulan yang lebih baik dari 1000 bulan.


Tidur awal malam tadi memudahkan aku untuk bangun awal pagi, seawal 4 pagi aku dah segar tak boleh lelap mata dah digunakan untuk bertahajud kepada Allah Yang Maha Esa...lepas tu bersahur pukul 5:00 pagi tadi...memang genting gak la, kan sunah melewat-lewatkan sahur...


Friday, 20 July 2012

Tradisi Solat Jumaat

Antara sunat pada hari jumaat ialah datang awal ke masjid untuk menunaikan solat jumaat...Kat Malaysia ni memang dah cukup bagus ramai di antara kita datang awal untuk merebut pahala jumaat di awal waktu...sesape yang datang lewat susah sikit la nak cari port untuk duduk terpaksalah selit menyelit bersesak-sesak.

Yang bagusnye ramai yang amik kesempatan datang awal untuk berzikir, bertahmid dan  bertasbih...masyAllah banyak ganjaran di sisi Allah. Tapi tak kurang juga yang tekun membuai mata
dilena mimpi ketika sedang duduk...umpama sedang bertafakur.

Paling mengiurkan pabila sedang khatib membaca khutbah, tetiba terdengar dengusan kuat daripada mereka
membenarkan/menidakkan khutbah yang dibacakan kkhatib. Boleh pulak macam tu kan...
Tidur semasa khutbah memang menjadi kebiasaan bagi yang tidak sempat qailulah sebentar sebelum masuk waktu.

Thursday, 19 July 2012

Persiapan ramadhan...

Dah dekat nak puasa...Ramadhan menjenguk pintu hati masing-masing. Bagi umat Islam, inilah bulan bonus dalam kalender islam untuk meraih ganjaran berlipat kali ganda daripada biasa. 

Baguslah kalau tengok kat siaran tv banyak sudah berunsurkan Islam lebih-lebih lagi dekat TV9 dan AlHijrah. Tahniah buat stesyen berkenaan, kerana sedikit sebanyak membantu umat Islam di Malaysia meraih penghayatan ilmu di rumah, dengan itu meraih kekuatan Islam di sanubari.

Hari ni dijangka untuk melihat anak bulan Ramadhan samada puasa start hari sabtu atau ahad. Kalau hari sabtu puasa, dah tentunye malam sabtu ni dah start solat terawih....tak sabar rasanya untuk solat terawih.

 Di bulan ramadhan ni juga conform boleh jaga solat sunat dhuha dan tahajud, sebab ape, kan bangun sahur awal pagi, lepas makan boleh la solat sunat dhuha sebentar dan menelaah bacaan Al-Quran sebelum solat subuh di masjid atau surau.

Tak sabar rasanya....menanti ramadhan kali ini. Aku plan nak kerja di bazar ramadhan memandangkan aku still tak dapat kerja lagi kan, sedikit sebanyak boleh menambah duit poket di bulan Ramadhan ni, pikir-pikir balik susah pulak nak solat fardu dan terkejar-kejar untuk solat maghrib dan isya di samping tidak sempat berbuka puasa bersama keluarga... Terpaksalah lupakan niat di hati...

Kalau dipikirkan susah juga mencari kerja bersesuaian dengan tuntutan Islam...ada memang ada tetapi jarang-jarang. Aku lebih suka kalau kerja tetapi ada masa untuk solat berjemaah di masjid atau surau berdekatan lepas tu sambung balik kerja. 

Apa-ape pun aku tetap berdoa untuk dapat kerja yang bersesuaian dengan diri aku ni. Cume cepat dan lambat je, aku berserah dekat Allah, sebab dengan rahmat-Nya memberi aku puluang pekerjaan untuk memperoleh rezeki.

Tuesday, 17 July 2012

Teruk aku kene hentam

Semalam petang aku ada viva or presentation pasal Final Year Project aku kat UiTM Shah Alam, live streaming at faculty of Mechanical Engineering. Project aku pasal automotive suspension detail in active suspension. Berkaitan la dengan Control Engineering.  Sesape yang bukan budak engine memang blur pasal ni.



So aku prepare bukan main lagi untuk presentation petang semalam. Ada 2 orang panel yang akan evaluate pasal pebentangan poster. Aku memang expect akan kene teruk pun sebab sebelum ni pun aku pernah kene...jadi kali ni lagi teruk...

Lecturer ni tak paham aku buat ape pas tu buat-buat paham then hentam and attack aku semacam je...aku punye la bengang last skali dekat 1 jam aku dah down, Tak larat nak expalain dengan orang tyang buat-buat paham tapi tak paham ni. 

Nak nangis gak la last sekali sebab macam tak mampu dah nak hadapi, die tengok mata aku dah merah then die bla terus tinggalkan aku...macam tak de perasaan dan perikemanusiaan betol la, die buat macam kite ni bodoh tak tau ape-ape pasal project kite...

Last sekali aku gi toilet, tenangkan diri dulu. Pas tu time second examiner plak, aku try nak up balik dari down tadi tapi x boleh la. Aku explain sikit je, then terus aku cakap ''i can't proceed sir''. Die pun cakap ok takpe die paham....Mujur la time aku kene attack die ada perhatikan aku...mungkin die kesian kot...

Ape-ape pun semua dah settle. aku nak procced dengan thesis then terus balik jb, tak nak pikir dah. Aku dah abis belajar.

Monday, 16 July 2012

Solat yang sukar

Dah memang menjadi kewajipan umat Islam untuk solat 5 waktu sehari semalam...teringat pula lagu Sepohon Kayu...memang kene lagu tu dengan orang yang sering mengabaikan solat...pada yang dah menjaga solat tu, syukur alhamdulilah, tapi manfaatkan solat tu dengan berjemaah baru diyakini dan afdal.


Korang rase tak kalau solat sendirian macam tak kyusyuk, terbit pula dalam hati cukup ke rakaat yang aku buat tadi? tadi sujud sekali ke dua kali? Macam dah tertinggal je tahiyat awal?? Dah timbul banyak persoalan dan mainan minda...paling tak boleh bla, aku dah solat ke belum? dan ada amik wudhu tak sebelum solat?? 

Macam-macam kan permainan syaitan dengan tanda tanya. Kali ni nak kongsi pengalaman yang tak cukup
asing bagi semua iaitu menunaikan solat subuh...mesti banyak pengalaman kan??? Solat subuh merupakan solat
yang paling sukar di laksanakan  leh umat Islam termasuk aku sendiri...

Paling liat dan paling malas nak buat tapi kene buat juga sebab ia wajib...kalau solat subuh hukumnya sunat, conform
ramai tak buat umpama puasa sunat yang jarang-jarang oorang buat termasuk aku ni. Even klu penat sangat bangun
kul 12 tengah hari kene buat juga solat subuh.

Korang pernah  dengar tak jika hendak menilai kekuatan umat Islam nilailah dengan solat subuh jemaah di masjid dan
surau. Jika hari ni korang pergi masjid and surau kat mane-mana di Malaysia ni nampak tak bape saf je yang online.
Paling teruk pun ada la imam dengan sorang makmum...yang lain syahid lagi di atas katil. Itu lah kelemahan kita yang
sering mengabaikan solat subuh jemaah.

Kita memang tak baik tapi kita kene cuba sedaya upaya untuk menjadi yang terbaik. Kalau nakk zaujah yang baik
kita kene la jadi baik dulu. Baru syok rumah tangga kan...

Sunday, 15 July 2012

Drama melayu

Bile bukak tv....mesti drama melayu kat tv 24 jam dari 6 pagi ke 6 pagi esoknye..tak abis-abis.Nasib baik la aku bukan peminat drama-drama melayu kat tv tu....Kalau tak, memang melekat la depan tv 24 jam...semua kerja termasuk solat tah ke mane...



Agak-agak la untung besar ke director drama melayu ni sampaikan nak lewat-lewatkan solat...lagi-lagi kalau time maghrib tu, lagi tak boleh bla dari pukul 7 malam ke 8 malam...maghrib katekan la pukul 7;15 agak-agak la pukul bape nak solat maghrib kan...

Bak pepatah dulu kala tepuk dada tanya iman masing-masing. Adakah cukup beriman kita dengan keEsaan Allah ataupun beriman dengan drama melayu di kaca tv..

Lagi satu trend orang melayu kita, terlampau taksub dengan drama melayu sampaikan sanggup menamakan bayi yang dikandungkan dengan nama lelaki kacak dan wanita cantik yang melakonkan watak di drama melayu. Paling tak boleh bla skali, ade ke patut namakan anak dengan Ana Lulu...tak sanggup panggil...

Ape pun nasihat aku jangan la taksub sangat dengan drama melayu kat tv tu sampaikan anak dan laki terabai kat rumah dan yang paling penting jangan tangguhkan solat kerana drama melayu...
Nasib baik la kat dalam kereta jarang-jarang orang pasang tv, kalau tidak maunye terbabas terbalik eksiden...ishhh...

Saturday, 14 July 2012

Berhenti sementara

Tinggal seminggu lagi bagi umat Islam utuk menyambut bulan yang dirahmati allah Ahlan Wasahalan Ramadan Al Mubarak. Bulan yang penuh baraqah dan keberkatan untuk hamba-hamba-Nya.


Macam ayat penceramah jemputan ayat aku kali ni...bile lagi kan nak tunjuk yang ktia ni soleh lagi berilmu agama...lepas ni nak tanye ape-ape pasal agama jangan segan silu inbox je bukan kat aku tapi kat FB Ustaz Azhar Idrus. 

Ape yang kene berenti sementara ni??? Melantak 24 jam dah tentu, tak pasal-pasal kene penampar 10 pak imam masjid tengok korang mengkedarah durian di tengah hari. Bagi aku plak, aku kene stop berenang meredah swiming pool untuk sebulan ni bagi meningkatkan amal ibadah yang tak berapa nak cukup ni...mane boleh bersuka ria senang sebab nanti batal puasa...

Bagi seseorang yang ketagih renang macam aku ni dah tentulah payah sikit nak urgent stop tetiba kan...takut nanti aku terlupa masa puasa tak pasal-pasal terjun kat kolah air rumah...harap-harap dijauhkan...nauzubilah.

Lepas ramadhan ni, nak target 1km ++ berenang henti-henti...selama ni nak berenang 1km pun semput nak abiskan sampai semua jenis kuak aku dah buat termasuk kuak  anjing, kuak kupu-kupu, kuak terlentang dan macam-macam lagi,..

Ok la korang nanti ada masa jom turun kat kolam renang UTM Skudai..tu je yang dekat dengan rumah aku ni. Tapi mahal sikit la RM5 bagi student. Kalau orang luar macam RM7 je sebab penah dengar ada orang tak puas ati bayar mahal kat sini...ok cukup tak boleh cite lelebih...nanti kene saman pulak

Untuk renang ni aku ada target, ala-ala angan mat jenin kononnye nak amik bronse medal certificate baru boleh belagak dengan korang semua...haha gurau je...saje je nak jadi life guard biar semua awek terkesima tengok abang kacak jadi life guard.

Kalau long term planning plak, aku nak bukak swimming lesson class kat jaybee ni... macam kurang sikit la penghayatan orang Melayu dengan renang ni..padahal renang ni sunah Nabi Muhammad. Aku nak hire abang-abang kacak dan awek-awek cun jadi employee setia kat aku bagi attaraction for customer...pandai tak aku planning.

Friday, 13 July 2012

Mission untuk mencari kerja

Untung la sape yang dah ada kerja tetap...kadang-kadang pikir kerja tanpa academic qualification sama payahnye dengan ada academic qualification tetapi tiada pengalaman..orang tetua selalu cakap; bukan susah nak susah, bukan senang nak senang...


Kalau nak hidup senang, bukan saje berdoa 24 jam minta pertolongan Allah ibarat menanti hujan duit dan makanan...tetapi perlulah berusaha mengunakan 4 kerat tulang tangan kaki membanting tenaga untuk sesuap nasi...ayat aku ni skema semacam je kan...

Jadi nak cerita sikit pasal riwayat hidup ni untuk tatapan anak cucu dan juga para blogger...minggu ni ada la dekat 3 company yang menjemput aku ke interview...tapi company cap ayam la kat jb ni...tak leh bagi tau name company...tak pasal2 tak dapat kerja pulak aku ni.

First time interview...confident semacam je, interviewer pun pelik tengok aku bersemangat waja yang tinggi untuk bekerja...bagus la kan

??
Seco

nd interview aku plak kene bantai dengan engineer di company B...tak boleh bla...
yang paling tak tahan ''awak ni ape yang tau, semua tak boleh'' tapi nasib baik dengan nada lembut tapi sindiran sinis... aku pun senyum tersipu malu,..haha


Dalam hati aku, memang la dah tentu aku ni baru abis belajar, conform la fresh macam ikan baru jual kat pasar semua fresh...takde experience...cerewet tol la engineer ni...tak boleh kutuk banyak-bbanyak nanti aku gak nak jadi kuli bawahan die kan...

Harap-harap ada la cmpany minat nak masuk meminang aku ni...banyak gak aku try jobstreet, jobmalaysia, mudah, email company sendiri...aku rase ada la dekat 200 application yang dah aku antr...tapi silapnye, aku kurang update pasal application aku tu, tu la pasal aku diam dieorg lagi diam...

Thursday, 12 July 2012

Fresh Graduan

Alhamdulilah dah abis belajar aku. Pengalaman dengan gagal subject, dapat markah rendah, tension dengan lecturer, tidur lewat, bangun lewat, ponteng kelas, tak de duit dan lain-lain semuanye berbaloi bile nak abis belajar ni...bile pikir balik macam nak gelak terguling-guling je.



Sape sangka dalam 4 tahun ni macam macam ragam aku buat bak kate orang, resam padi semakin berisi semakin tunduk, resam orang makin berisi semakin tak tak nampak kaki...ada ke macam tu?
Lame gak aku belajar dari tahun 2008 hingga 2012. Dari seorang budak hingusan kepada remaja hensem rebutan ramai.

Jadi ape aku buat sekarang??? Menjadi persoalan kepada mak bapak aku, kucing kesayangan aku dan jiran tertangga yang suka pasang telinga...dok perhabis beras je kat rumah, sikit-sikit pow duit mak....mentang-mentang mak aku cap duit, sesuka aku je pinjam duit tanpa bayaran balik..

Omputih cakap, welcome to industry club...dalam pikiran aku, abis la aku lepas ni time keje kene buli dengan orang-orang lame dan kaki pengaruh dalaman syarikat umpama company ni bapak dieorg punye. Jadi sekarang aku dok mencari kerja sebagai serorang engineer tak kesah la engineer ape asalkan boleh tutup mulut semua orang.

Zaman sekarang aku rase bukan orang yang cerewet dalam kerja tapi company tu sendiri memilih dalam mencari kerja. Antara criteria nya adalah; mestilah lelaki yang hensem, kacak, comel dan bergaya sahaja yang layak untuk sesi temuduga..rate bagi aku pulak 2/10 susah sikit la nak dapat seat for interview kerja cam ni.

Pikir-pikir balik jadi mamat operator kilang lagi senang tak perlu resume, tak perlu bergaya dan tak perlu cakap omputih. Yang utama tak perlu kelulusan degree dan sewaktu dengannya. Pandai bawak fortlift? Ada lesen memandu? Boleh angkat berat? Boleh kerja dengan habuk? Kalau semua boleh, esok jugak masuk kerja...kan senang tu...

Anyway doakan aku dapat kerja yang sesuai untuk aku...kalau blogger lain yang nak hire aku kerja part time update blog mereka pun aku terima. Kalau nak hire aku sebagai dedicate employee kat company bapak koorang pun dialu-alukan...nanti aku drop resume ak ni...

Wednesday, 16 May 2012

Hargailah....

Lama aku tak jejak kat blog burung ni...
al maklumlah, dah final year kan sibuk memanjang je...
Jadi insyAllah lepas ni aku boleh fokus lebih kat blog burung ni...
banyak benda yang nak di kongsikan,
 namun kesempatan masa menjadi masalah besar sekarang

Berbalik pada apa yang nak aku kongsikan, hargailah....na hargai apa???
Banyak benda boleh dihargai...hari ni nak sentuh sikit pasal persahabatan
Ada tak kita hargai kawan-kawan di sekeliling kita sekarang ni...

Adakah kita memaninkan peranan penting 
bila kawan kita hendak bercakap dengan kita,
tetapi kita tidak mengindahkannya dan 
sibuk membelek-belik handphone...
mana kita punya etika bila berkomunnikasi 
degan seseorang. 

Hargai tu bukan bermaksud bila kita dah terhutang budi banyak sangat, cukup la sekadar belanja McD. Maka selesailah penghargaaan kita..
Bagi aku tu bukan penghargaan yang setimpal...aku rase berbaloi jika kita lemparkan senyuman yang ikhlas dan
ucapkan lah ''terima kasih sahabatku, semoga Allah membalas segala pengorbanan mu terhadapku''

Aku rase cukup untuk menjadikan persahabatan kita
berkekalan dengan sahabat tanpa ada sebarang
syak wasangka, bermasam muka malah pergaduhan




Wednesday, 18 April 2012

Adakah kita bersyukur


"Seandainya kalian menghitung nikmat Allah, tentu kalian tidak akan mampu'' 
[An-Nahl:18]


Dan ingat pulalah ketika Tuhanmu memberikan pernyataan
"Jika kamu bersyukur pasti Kutambah nikmatKu kepadamu;
sebaliknya jika kamu mengingkari nikmat itu,tentu siksaanku lebih dahsyat.
 [Ibrahim: 7]


Dalam Al-Quran, Allah telah memberi gambaran kepada kita
tentang konsep syukur.
Allah memberikan dan memenuhi pelbagai tuntutan hidup
 kita selagi masih hidup di dunia ini 
sama ada kita sedar mahupun tidak sedar.


Allah dengan sifat Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
setiap detik dan ketika Allah memenuhi kehendak 
dan keperluan kita.


Kita lapar, Allah bagi makanan
Kita letih, Allah bagi rehat
Kita nak kahwin, Allah bagi pasangan
Kita nak duit, Allah bagi kerja
Semua yang kita nak,
 semua Allah bagi tanpa sedikit pun bayaran dikenakan


Tapi adakah kita pernah bersyukur???
Bersyukur sepanjang waktu???
Tepuk dada tanya iman
Selama kita hidup sehari 24 jam
berapa lamakah kita mengingati Allah?
Adakah dalam solat sahaja?
Dalam kehidupan seharian ada tak
kita sebut alhamdulilah.


Alhamdulilah wa syukuruilah
bersyukur padamu Ya Allah
dengan segala nikmat yang tak terhingga ini




Tuesday, 3 April 2012

Cedera


Ni semua terjadi biladah lama tak berjog
dapat la padahnya...
....

Hampir 1 tahun dah tak berjogging,
ari ahad ari tu pergi la jogging
dok tawaf satu tasik Shah Alam
ala yang dekat dengan Sirim tu
mane yang tak tahu tu boleh
minta tolong kat Mr Google
suh die zoom tempat tu

...
memang cantik tempat tu 
di tambah dengan pelbagai
'pemandangan' indah yang tak biasa dilihat
pada hari-hari biasa.
Korang pepaham sendiri la...

Menambahkan semangat lagi nak berjogging
padalahal kaki sudah bagi amaran suruh stop 
perut dah senaak memulas-mulas
dada dah berat macam ditimpa batu
....
Tapi aku tak tewas dengan
segala tuntutan nafkah anggota badanku
teruskan juga sampai ke final step
....
Huh, puas juga dapat jogging tanpa slowing down..
lama tak rase nikmat macam tu...
walaupun macam dah nak pitam
tapi aku dapat cover supaya
tak collapse depan orang ramai
tak pasal-pasal kene usung dek 
ambulans pulak
...
Feel punya feel, 
dah tiba malam dan keesokannya
aku menjerit kesakitan...
tendon kat kaki strees
bayangkan lah

nak turun dan naik tangga rumah pun
slow-slow macam 
warga emas tu...
gila sakit...

Monday, 2 April 2012

Kemudahan ditarik semula


So sorry sangat
sebab tak dapat online dalam masa terdekat ni
sebab apa???

kemudahan wifi percuma dah ditarik balik 
oleh pihak pengurusan kolej kediaman UiTM
masih ada lagi
tapi lembab nak mampus
lagi lembab dari kura-kura berjalan

Jadi aku amik keputusan
nak rest kejap
dari dunia blogg 
...
Jadi aku rehat dalam
2 minggu ni...
miss you all


Saturday, 31 March 2012

Tidak seperti dulu lagi

Entry kali ni yang aku cuba nak sampaikan
agak touching sikit
pasal sahabat di sekililing kita
....

Macam aku sendiri pun kadang-kadang
ada juga konflik dengan kawan,
tetapi selalu kita tak dapat trace 
apa puncanya
....

Selalu ianya berkaitan dengan salah paham 
yang kecil je.
Jadi, bagi nak menyelesaikan masalah
dengan kawan, 
kenalah bawak berbincang.
Jangan nak pendamkan,
nanti kita sendiri yang rasa tertekan
....
Sahabat yang baik bukan bermaksud 
memuji keupayaan dan kebolehan kita
tetapi
sanggup menegur dan membetulkan
kesilapan kita
....

Sebagai contoh,
A ada seorang kawan B yang 
dah lama berkawan dalam 3 tahun yang lalu
tiba-tiba si B menjauhkan diri
daripada A
...

Dapat bayangkan tak
macam mana perasaan A,
sebelum ni kawan punya la baik,
tetiba jadi begini
tak pelik ke si A ni bila
lihat si B tidak seperti dulu.



Tuesday, 27 March 2012

Suka Berenang

Akhir-akhir ni acap kali aku pegi berenang
macam ketagih plak renang ni
lepas sehari di ikuti pula dengan hari berikutnya
dan seterusnya...
susah sgt cakap,
hampir setiap hari aku pegi berenang...

tak de la pandai sangat tp intermediate la
tapi bila kat tempat dalam, 
cuak tu semacam je
nafas pun jadi pendek,
jantung berdenyut kencang...
terpaksalah berehat kejap

Walaupun begitu, 
tapi tak serik juga..
terjun lagi kat dalam air
best dan nikmat

Aku rase kalau berenang ni boleh 
mengubah bentuk badan dengan cepat, 
lagi cepat dari pegi gym, jog, mahu pun cycling

Sebab ape??
Sebab aku nampak perubahan kat badan aku
daripada normal ke bentuk lebih sasa dan bidang..

Tu yang best,
boleh membakar lemak dengan cepat
alaupun tak berpeluh 
tapi letih dan haus tetap terasa
bagaikan berlari 1 km

Apa-apa pun, 
kalau korang nak join aku pegi swimming
jom la turun kat
Pusat Akuatik Shah Alam
sebelah tesco tu je

Ni blog pasal suka swimming 
yang aku jump sebentar tadi
Alhamdulilah dengan berkat
bantuan blog seorang insan yang perihatin
boleh la kita belajar slow-slow 
from 0 until
become hero



Monday, 26 March 2012

Kursus Perkahwinan

Cuti sabtu ahad lalu aku mengambil krusus kahwin
yang dianjurkan oleh Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam
dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Selangor
pada 24-25/03/2012

Banyak juga input dan ilmu diperoleh semasa krusus tersebut..
Semua berguna untuk persediaan menjadi pasangan suami dan isteri
....

Dalam sedar tak sedar umur aku dah jejak 23 tahun
dah sesuai sangat nak berkahwin berumah tangga
rase macam remaja lagi
....

Dengan tiadanya calon isteri, 
kerjaya belum ada
belajar pun tak abis lagi
property pun masih boleh berkira
agak-agak la bila aku boleh kahwin

Saidina Abbaas r.a ada berkata
''tidak sempurna ibadah seseorang yang 
mengerjakan ibadat sehingga dia berkahwin''
Niat di hati memang dah pasang nak kahwin
orang cakap kahwin ni sunah Rasullah..
Perintah dari Al-Quran pun dah ada sejak 1400 tahun lalu

Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian
 (bujang) di antara kamu. (Surah al-Nuur: 32)  

Jadi sesiapa macam aku ni boleh 
start buat solat sunat tahajud campur sekali sunat istikharah
pada tengah malam.
masa ni la kita bangun minta pertolongan
dari Allah suppaya tunjukkanlah 
bakal isteri...
disamping tu jangan lupa untuk doa sekali
Dan orang-orang yang berkata: 
"Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami 
dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami). (Surah al-Furqaan: 74)  

InsyAllah aku target untuk berkahwin
 dalam jangka masa 2-3 tahun akan datang
kalau dipanjangkan umur.


Firman Allah s.w.t.  di dalam surah al-Rum ayat 21:
Di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia (Allah) menciptakan pasangan-pasangan (jodoh) bagi kamu dari (makhluk) jenis kamu sendiri, agar kamu cenderung kepadanya dan merasa tenteram dengannya. Kemudian Allah menciptakan rasa kasih sayang di antara kamu. Sesungguhnya dalam hal itu terdapat tanda-tanda kekuasaanNya bagi orang-orang yang berfikir.


Tuesday, 20 March 2012

Bukakah mata kamu

Kali ni aku berminat nak kongsikan sebuah vedio yang boleh dikatakan awesome.
Video ni dipopularkan oleh Maher Zain dalam open your eyes

  Kalau kita perhatikan video ni
kita boleh hayati kekuasaan Allah yan diberikan kepada
seluruh pelusuk alam

Ya Allah bertapa kerdilnya kita semua berdiri di bumi ni
siapalah kita jika dibandingkan dengan kekuasaan Allah..

Katakanlah wahai Muhammad): "Perhatikan dan fikirkanlah apa yang
 ada di bumi (dari segala kejadian yang menakjubkan,
 yang membuktikan keesaan Allah dan kekuasaanNya. Dalam pada itu, 
segala tanda dan bukti (yang menunjukkan kekuasaan Allah), 
dan segala Rasul (yang menyampaikan perintah-perintah Allah dan memberi amaran), 
tidak akan memberi faedah kepada orang-orang 
yang tidak menaruh kepercayaan kepadanya 
[10;101]


Masya Allah betapa agungnya ciptaan-Mu Ya Allah
”Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi 
dan silih bergantinya malam dan siang terdapat 
tanda-tanda bagi orang yang berakal,
 (iaitu) orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri atau duduk 
atau dalam keadaan berbaring dan 
mereka memikirkan tentang ciptaan langit dan bumi (seraya berkata) Ya Tuhan kami, 
tiada Engkau ciptakan ini dengan sia-sia. 
Maha suci Engkau, peliharalah kami dari seksa neraka.”
[3; 190-191]

Sunday, 18 March 2012

Ekspedisi Mendaki Bukit Tabur Taman Melawati

Pemandangan matahari terbit yang mempersonakan 

Pengalaman mendaki bukanlah sesuatu yang mudah
tetapi menguji kesabaran dari segi
mental dan fizikal

"Dan gunung-ganang pula dikukuhkan letaknya
 (di bumi, sebagai pancang pasak yang menetapnya)"
(Surah An-Naazi’aat, 79: Ayat 32) 
Pemandangan dari kaki bukit Tabur sahaja, terdapat
 gunung-ganang dan tasik sebagai penyeri kawasan

Malah sebelum mendaki persediaan rapi khusus untuk
mentality diperlukan bagi menyahut challenges yang terdapat 
di bukit terserbut

"Dan Ia mengadakan di bumi gunung-ganang 
yang menetapnya supaya ia
 tidak menghayun-hayunkan kamu..."
(Al-Quran, Surah An-Nahl, 16: Ayat 15)

Mesti ramai yang berkata
''alah bukit je, bukan gunung''
tapi aku berani mengatakan
terdapat banyak halangan 
yang mengerunkan dan
menguji kekuatan fizikal
tidak seperti mendaki gunung.

Permulaan mendaki bukit dimulakan pada 7 pagi

Kami habiskan masa untuk mendaki dalam 2 jam 30 minit
agak lama sebenarnya...
jika lebih laju lagi 
mungkin dalam 1 jam sahaja
namun kami lama disebabkan
sepanjang pendakian aktiviti
kami diserikan dengan pengisian
tentang kebesaran Allah.

Ini antara kawasan yang mencabar kekuatan fizikal

Jadi bermanfaat juga la 
mendaki bukit dengan pengisian yang 
memberi tarbiah kepada hati sendiri.

"Dan gunung-ganang sebagai pancang pasaknya"
(Surah An-Naba’, 78: Ayat 7) 
Kenangan indah bersama-sama sahabat perjuangan

Wednesday, 14 March 2012

Allah itu sentiasa bersama kita

Penyakit umat Islam Malaysia

Penyakit kalau tidak diubati akan melarat sampai bila-bila

Tetapi jika diberi ubat yang salah pun tidak membawa kepada kebaikan

Jika diperhati di Malaysia sendiri
orang Islam hanya mempunyai semangat individualistic 
dalam beribadah kepada Allah SWT

namun kita lupa bagaimana dengan mereka yang ingkar dan angkuh
kepada perintah Allah SWT
Jika diperhatikan sekarang banyak sumber dakwah bersepah-sepah 
di merata-rata tempat tidak kira la di masjid, rumah mahupun tempat awam
alhamdulilah sambutan amat mengalakkan

Ramai yang begitu bersemangat mendengar ceramah dan forum itu dan ini
namun adakah kita perasaan bahawa setiap ceramah dan forum 
yang kita dengar sebelum ini
membawa manfaat dan perubahan dalam diri kita sendiri.

Adakah dengan berulang-alik ke masjid, pergi ceramah sana sini
itu sudah cukup untuk membuktikan bahawa kita sudah beriman???
Tanpa ada perlaksanaan dan praktikal.

Jika ini berlaku, maka sudah tentunya hati kita bermasalah.
Hati mati maka 
tiadanya perasaan cintakan dan syukur kepada Allah.


Saturday, 3 March 2012

Microsoft Certificate Technology Specialist

Sebelum ni aku ada bercerita mengenai MCTS
ingat tak??
Kalau tak ingat cuba tengok kat bawah ni


Ni la di antara penyeri kelas tersebut
kelas tersebut memang heaven sangat
memang relax abis
takde pun tension

Yang paling best sekali belajar 
Microsoft Project ni 

memang terbaik la...
bagi iaku yang tak pernah sentuh pun software ni
software ni memang banyak membantu sebenarnya..

Belajar pas tu exam
dan inilah hasilnya



Semester terakhir di UiTM

Dah dekat 4 tahun aku menuntut di UiTM Shah Alam
sekejap betul masa berlalu
ingat lagi hari pertama register kat UiTM
masih segar lagi di ingatan
dulu sebagai junior manakala
sekarang sebagai senior.


ni la sebenarnya time table study semester 8
banyak masa free kan??
Masa yang free tu
aku spend kat Final Year Project II
yang berharga 4 hour credit 
banyak tu huu!!!



Wednesday, 22 February 2012

Rabu tanpa Berbicara

Result UiTM keluar hari ini

adakah anda begini?


atau pun



Sunday, 19 February 2012

Wednesday, 15 February 2012

Inilah Hasilnya; Korang ada?

Korang ingat tak yang aku ada 
cerita pasal PMC
Project Management Certificate
by Ec-Council

Wordless Wednesday: Always like this


Monday, 13 February 2012

Kelas Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS) pula

Minggu ni start lagi satu kelas yang mencabar

dengan sebuah buku yag tebal
mengandungi 11 Modul

Mostly, dalam MCTS
kami belajar more detail 
pasal Microsoft Project

First time aku guna Microsoft Project
dalam pikiran aku
it's awesome.

First attraction kat kelas kali ni
adalah trainer dari Microsoft
memang hot dan sporting...
lepak makan dan minum dengan kami...

Aku rase selepas ni 
akku akan bersemangat pergi ke kelas 
beliau
Mrs. Salina


Ni la example certificate MCTS

Saturday, 11 February 2012

Lega dah abis exam


Korang ada ingat tak entry lepas aku pasal 
krusus Project Management
kelas selama 5 hari
cover sampai 15 chapter
1 hari prep/ study hour
1 hari exam selama 2 jam

Mak aii, risau bebenar aku nak exam mase jumaat lalu
bayangkan kalau gagal exam 
tak bermakna aku amik krusus ni
tapi
alhamdulilah
aku lulus exam dengan 80%
minimum untuk lulus 70%
daripada 50 soalan 
aku salah 10 soalan

boleh katekan aku tak tidur malam la
risaukan exam ni
aku study hard punyalah 
bagai naak rak

Jadi sekarang aku dah dapat
certificate Project Management
daripada EC-Council 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...