Saturday, 6 August 2011

Nasi Kerabu Cik Kiah

Korang pernah makan tak nasi kebaru kerabu, bukan nasi keselasa dan kekhamis..Sumpah sedap nasi ni..time-time puasa cam ni la baru senang mencari nasi kerabu ni kat bazar ramadhan..bersepah-sepah jual nasi kerabu, cuma yang menentukan adalah kesedapan dan kemahalan nasi tersebut. Al maklumlah, aku bukan orang kelantan yang pandai masak nasi kerabu ni, jadi bazar ramadhan la pilihan yang tepat mencari nasi kerabu.


Aku dulu pun tak pandai makan nasi kerabu ni..aku ada member rapat berbangsa kelatan dah lame kawan tapi first time die ajar aku makan nasi kerabu tahun lepas...tu pun mase terdesak...si mamat ni boleh plak belikan nasi kerabu untuk aku makan masa berbuka. Aku punye la menyumpah kat die macam nak bagai, sebab aku tak makan nasi kerabu. Nak taknak kene la makan untuk mengisi perut yang kosong ni. Lepas makan pergh memang kaw-kaw sedap die. Aku makan sampai menjilat jari kaki..Pas tu member aku leh sound direct membalas sumpahan aku kat die.


Sekarang, dah 5 hari puasa berturut-turut aku makan nasi kerabu...kalau dah sebulan, maunye aku pandai cakap kelantan...dah hari-hari bercakap umpama ayam dan itik dengan mak cik kiah bazar ramadhan..Nanti kalau korang pegi bazar ramadhan, try la nasi kerabu ni memang the best from kelantan.
Ni bukan nasi kerabu  cik kiah tapi En Goggle punye.

18 comments:

IMANSHAH said...

mok kawe kalu buat nasi kerabu, meme cukup lengkap la dengan lauk daging bakar, aye percik, ike celup tepung dan telur masin

teciq said...

adoi..lapar pulak tgk nasi kerabu ni =_="

Mohammed Faizal said...

aduh memang lapar tgk nasi kerabu ni....nasib baik mak aku bukan org kelantan...kalau tak memang die masak setiap hari

aiman fanboy k-pop said...

nasi kerabu kalau tak dew budu,tak sedap.......knal x budu
???makanan org pantai timur....

Edy Fee said...

awatnye kutuk kawan tu
haha aku pon aru pandai mkan nasi kerabu
tak muak ke bro nasi kerabu tiap2 hari.haha

Tukang Karut said...

aku pun suka gak... tapi yang betul2 sedap la, pasal susah nak cari yang sedap...

Azham Vosovic said...

Mak saya orang Kelantan tapi beliau tak pandai sgt masak makanan org Kelantan. Kalau masak makanan org Utara tu beliau master hahaha...

Sy x suka sgt Nasi Kerabu, suka Nasi Dagang hehehe

shawn razaleigh said...

baru2 ni gua pergi mkn dekat klate. perghhh terbaekk

Popoi said...

waa,,, popoi x mkn nsi kerabu,,,, =_=

pandangkedepan said...

perghhh nasi kerabu mmg sdap bro...kalo keropok tu lg bnyak lg best.....:P

ZWAN SABRI said...

fuhyooo.. memang hantu nasik kerabulah hang nii.. btw, nanti klaw nak makan nasik kerabu ari2, hang kena kawen dengan minah kelate laa.. HAHA

deqlis said...

dah masuk 6 hari puasa tak makan lagi nasi berabu nie...sy mkn nasi kelat hehe..opps kelate...nasi dagang..:)masa bukua semalam...buat seperiuk abis plus sahur sekali makan nasi dagang lagi:)

Anak Wak Mail said...

wah..peminat setia nasi kerabu ni..=)

Nizam Ijam said...

uit...sedapnya..hehe

Myrul Fitri said...

: : seyess x penah makan =.=

Kotak Mancis / S_Basri said...

wah... sedap nie... masa arwah nenek ada dulu rajin la masuk hutan cari daun2 nak buat nasi kerabu nie... ermmm...(jom klik)

Anif Abdullah| AA said...

siyes,sangat menyelerakan beb.. ^^

http://neracaparadigma.blogspot.com/2011/08/segmen-promosi-blog-500-follower-ke.html

laskar pelangi said...

pewit! pelangi sangat suka dengan nasi kerabu nie haaa...=) makan plak dengan ayam bakar & daging bakar..perghhhh! sedap wooooo=)


anak jati kelate katakan:))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...