Thursday, 4 August 2011

Aku terkene lagi

Baru je terkene mase first puasa, puasa hari ke tiga terkena lagi...bukan kena lastik  oleh geng blogger lain, tapi kena tipu dengan peniaga di bazar Ramadhan, ham haram perangai. Nama je berpuasa di bulan Ramadhan, namun sifat keji dan terkutuk tak pernah nak ditinggalkan.

Aku dah terkena 2 kali, lepas ni jangan harap aku nak menghabiskan duit kat peniaga-peniaga macam ni...tipu pembeli. Baik aku sedekahkan kat masjid atau anak yatim, lagi ada peadahnye.

 Ceritanya macam ni, semalam aku teringin nak beli murtabak burung, lepas tu aku jumpa la murtabak ni dan beli 20 biji...gile banyak aku makan.. Jalan punya jalan ditengah-tengah kesesakan orang ramai berpusu-pusu mencari juadah melantak bergesel-gesel sana sini, oh tidak aku nampak kuih kegemaran aku iaitu popiah...sedap wei popiah ni...gile kentang punye sedap. 


Aku pun membeli lah popiah ni dekakt 20 biji...memang bernafsu tahap dewa nak makan benda alah ni....kalau aku kat kampung, memang mak aku buat bermangkuk-mangkuk untuk aku makan. Aku boleh makan popiah tanpa makan nasi kalau berbuka, febrete la katakan. 
 Mane yang tak kenal popiah ni,...ni gambarannya...memang terliur di bulan puasa ni

Dah tiba masa nak berbuka, aku siaplah makanan untuk bebuka....tup-tup tengok si peniaga ni tak sediakan sos untuk makan popiah...dalam hati aku dah kutuk abis mamat ni...kalau makan popiah tanpa sos ibarat badan tanpa pusat,...cacat wei..

Dah berbuka, aku sumbat popiah dalam mulut, tetiba aku rase pelik, aku cek balik popiah tu, ingatkan inti die sayur, sekali tengok macam cacing yang tengah bergerak-gerak, oh bukan...tapi meehun..aku terus memuntahkan kembali popiah dari mulut aku...cam cilake...adakah patut popiah berintikan meehun...kepale hotak die...merosakkan makanan melayu..terus buang kat dalam cik tong. Aku tak jadi makan...minum air je tanpa berkata apa... 


Sepanjang malam aku memaki mamat peniaga tu...ari ni memang aku nak terjah balik kedai die maki sendiri depan die...menipu aku. Sebelum tu aku dah tanye ape inti die....dengan bangangnye die cakap sayur...tu yang aku beli...kalau nak menipu tu agak-agak la wei...puasa ni dan dah membazirkan duit aku je.

14 comments:

Dhiya Fariza said...

terjah peniaga tu balik. ada ke patut buat macam tu, pi letak meehon hayohhai.

Mohammed Faizal said...

ye....memang aku nak pegi perhambat bali si mangkuk ayun ni.

ZWAN SABRI said...

Sabaq bro sabaq.. bulan posa nii.. kang tak pasai2 batai pulak posa.. btw, why not bro tegoq dia leklok.. maybe dengan cara tu dia akan bayaq balik ganti rugi ker.. HUHU

MySuaraBlog: Jin Islam Puasa Tak?

Razis said...

walaupun aku tak suka popiyah. tp aku faham perasaan ko..mmg tak patut peniaga mcm tu. ckp jerla ini meehoonnn...

kak lang said...

awk slah dgr kut, len kali tnya dua 3 kali bagi peniaga tu bengang dan awk puas hati..haha, erkkk bleh ke gitu~

aiman fanboy k-pop said...

kita bakow dia..kita bakow dia..heeheehee...sabar yew cik burung!sabar itu separuh drpd iman...dugaan di bulan pose....

aiman said...

haa. betoi.. cecakap leklok dulu.. ce sabaq.. :)

Anyyss Shuhaimi said...

sabar2..tegur baik2 na!

hyz said...

sabor je lah cik burung...

Aku Afzal said...

haha.ko ni pon,sebelum beli..rasa dulu.haha :D

# aku nak popi-hun 2hengget.kahkahkah

Cik Bell said...

weeeeeeeeeee...tak bertauliah punyer peniaga..menduga keimanan dan kesabaran ni time puasa..xptOt sungguh..ish..terjah je peniaga tu..

Norayu Yusof said...

eeee teruknye peniaga 2..jgnla bli dah kt kedai 2... xpttla bulan puasa dia buat mcm 2?? sound derek balik...ad ke ptt wat mcm 2 bek x pyh mniaga....

Azham Vosovic said...

Mmg patut tegur peniaga tu, bg pengajaran utk peniaga2 lain gak...

nitestalker said...

ape kata ko balut brader tu cam popiah pastu goreng.... hahahah camne idea ni, bernas tak? kuali dia sure besarkan (kalau dia goreng kat situ lah) sure muat punya.....

hehhe jgn marah, gurau je...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...