Sunday, 21 August 2011

Jolok SarangTebuan

Mase aku kat kampung tengah  membizikan diri mengemas rumah dan setelah selesai memanjat pokok kelapa belakang rumah, tunjuk rajin sikit di bulan puasa, haha. Ada la adik dan sepupu aku ni entah tak de keje
agaknye, mereka rajin pulak cari nahas dengan menjolok sarang tebuan berhampiran dengan rumah ni.

Ehsan dari Goggle



Ape kejadah mereka pegi usik sarang tebuan tu pun aku tak tahu. Last-last aku plak join mereka menjolok sarang tebuan tu..Tapi aku sekadar menolong membebel kat mereka jauh 30m dari tapak sarang tebuan tersebut, haha. Aku ada banyak masa nak cabut lari kalau kene kejar tebuan.

Sarang tebuan tu kat atas pokok masalahnye, ada 4.5m tingginya. Macam-macam cara kreatif mereka untuk memusnahkan sarang tersebut. Baling mercun bola la, lastik pakai batu tapi semua tak berjaya...tak kene sasaran. Last sekali, mereka guna galah panjang yang diperbuat dari buluh untuk sampai ke sarang tebuan tu. 

Last sekali, memang kene galah tu dengan sarang tersebut...hancur beb. Ape lagi, sang tebuan pun berpusu-pusu keluar sarang ingatkan ada gempa bumi. Mula la mereka mencari sasaran untuk disengat..haha, mencicit-cicit  budak-budak tu cabut lari ketakutan risiko disengat, boleh masuk hospital beb. Orang sekarang masuk hospital cedera main mercun tapi ni cedera disengat tebuan.

Tapi nasib baik tak de sorang pun kene sengat. Dah lari jauh-jauh dekat 200m mereka terbahak-bahak ketawa berdekah-dekah. Ape kejadah semua ni . Utuk adik-adik jangan tiru aksi sebegini ok bahaya, Mereka tak pe memang dah nakal dan terjal sejak dari kecil lagi.

16 comments:

cik pha said...

nasib baik tkde y kena sengat.kalu kena aku rasa bengkak dia lama gk nk surut

cik kiwi's said...

sarang tebuan jangan dijolok. sarang lebah takpe~

hyz said...

kalau kena sengat tuh.. perghhhhhh

Miz Novexx said...

kalau kena sengat memang tak sempat buat pape dah... bahaya tu

inche hlovate said...

haha..takde keje btol tu pi jolok sarg tebuan

kaizen said...

ade yg raye hospital kang...

i am S!L4H.. said...

haha. tlog membebel.
ok la tuh. =P

aiman fanboy k-pop said...

kesian tebuan......tak boleh raya ..rumah diorg ranap..haahaahaa....

faiz said...

mmg bhyaa pn...law kene sekor dua xpe lg kott..law kene banyakk boleh bawa mati kot..mintak jaoh sume yerr adik abg, tua muda..hahha

Syakir Rahman said...

nasihat aku satu je....cuba kita letakkn diri kita di tempat org... bygkan korg dicpta menjadi seekor tebuan...tgah syok mengawan tetiba ade org kaco...apa prasaan korg??ngahahahahaha

Azham Vosovic said...

burung ni sama nakal sbb join dari jauh... hahahah, len kali marah lg adik2 tu..bahaya tau....

Nurul Qalysa said...

mak2 tebuan tu mrah korang duk kacau ank2 dia...seb baek x kna serang blk...hahahaa nkl3...

HAFIZ ROShDi said...

hebat ler engineer kiter...haha...patot ko duk jauh lagi...haha

ShErA said...

nasib baik tak kena sengat... dulu shera pernah kena sengat... sakit tu..

farah hanim said...

biar kene sengt sekali
bru tahu xnk nakal da
hehe

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

tade keja..haha..kalau kena sengat tak ke naya :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...