Friday, 26 August 2011

Kenapa Burung

Sejak aku mula aktif berblogging ni, ramai blogger tanye "kenapa burung?", "asal nama burung?", "Ni burung sebenar ke?", "Ni burung ape?"mase aku buat blogwalking. Semua pasal burung, kenape takde pulak tanye  "sape abang kacak ni?", "Sape budak cute ni?" dan "Sape budak hencem ni?" Takde pulak yang tanye cam tu, tak pe la aku tak kesah pun (merendah diri)...memang si Burung lagi menarik perhatian di blog Diriku Seperti Burung. Kalau nak tahu sejarah form 5 pasal blog Burung boleh review kat sini.

Ok kat sini biar aku explain lelebih pasal burung? Kenapa aku ambil name burung...Mai sini, si abang yang tak seberapa hensem ni buat story morry pasal burung. Pada suatu hari, (eh dah macam bed time strory pulak) kite tukar mood la, ada la satu hari yang tak seberapa cerah dan panas terik ni, aku kat rumah termenung memerhatikan halaman rumah yang baru dimesin rumput oleh apek india (apek india ada ke?) sambil merenung masa hadapan...

Lepas die mesin rumput, die kemas dan buang sisa-sisa rumput yang bersepah-sepah di halaman rumah sehingga bersih...huh memang puas hati kerja die tapi cam cilake je mintak upah lebih dekat RM30 hinggit dengan alasan rumput karpet. Padahal luas kawasan halaman tu cume sebesar meja ping pong je. Kalau aku tahu die mahal memang aku tak jemput die mesin rumput. Eh ape yang aku mengarut ni...back to story again

Lepas tu aku perhatikan, aik kenapa ada banyak burung kat halaman rumah ni...ada la dekat 4 ekor kesemuanye...tapi burung ape? Jangan tanye aku, aku  bukan seperti zoologist yang kenal semua spesis haiwan. Burung tu punye la semangat mencari-cari sesuatu kat rumput tu, tak tahu la mereka cari ape? Tak kan cari cacing, ada cacing ke? Lepas aku cek baru aku tahu die makan serangga yang kat tanah tu...

Ok ni bukan dari en goggle, tapi aku yang snap hari tu...
Ada 4 ekor burung masa tu...comel sungguh

Lepas tengok aksi berburung (bukan sekor je tapi ramai) tersebut, aku teralih arah merenung nasib seperti burung ni...lepas makan ni die nak terbang kat mane pulak, bebas ke burung terbang tanpa dilastik oleh budak nakal? Ataupun terbunuh disambar petir ketika terbang? Tu la persoalan yang bermain kat kepala otak aku sehingga kini.

Dari situ la aku mendapat inspirasi untuk pilih nama burung ni. Burung yang memberi maksud seekor haiwan yang boleh terbang tinggi-tinggi bukan otromen je boleh terbang dan juga boleh berak kat cermin kereta atau baju korang... Ok, ada paham? Sudah la, aku tak nak teruskan menulis lagi sebab semakin lame aku tulis semakin skema ayat aku guna...haha..


18 comments:

RinsyaRyc said...

ngehehe...

burung pun burungla...

ZWAN SABRI said...

kiranya 4 ekor burung tula yg bg nama burung kat hang ek? HAHA
Btw, okay apa burung..
burung kan melambangkan kelelakian.. HAHA


MySuaraBlog: Segmen Di Mana Anda Beraya Tahun Ini Bersama Phat Corner

Edy Fee said...

ak bleh blah ayat.hehe beburung.hahahah
ramai

syrupmasin said...

haha..hai burunggg :D

yusuflaili said...

Salam;
jangan jadi burung dalam sangkar.

Abang Long said...

Salam...terus terang aku cakap, memang aku langsung tak faham..huhu. Apa2pun be yourself.

ku-cit said...

jinak2 si burung merpati,
lagi jinak burung sendiri,
burung merpati dipegang lari,
burung sendiri dipegang berdiri.....

eheheheh....slamat hari..maaf zahir dan batin...

Rtp Farra Arisha said...

oh begitukah sejarah nama blog ini?
well, teruskan blogging ya :)

Azham Vosovic said...

Hehehe,...kadang2 kita kena perkenalkan identiti diri yg kita pilih tu kan, sbb ramai masih x paham heheh... but it is good to read it though, heheheh

Billa.Bel said...

oooh faizal si laki2 yg kecik! kau nk jadi burung ke? :D

Anif Abdullah| AA said...

kau burung jenis apa..hehe..

iefa ujang said...

ape daa...burung je kot.xpe2...unik ckit kan

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

terbang tinggi2 bro :)

selamat hari raya:)

♥Aien Najwa♥ said...

aiseymen..panjang cerite nyer..dripada pak india..hehe..(",)..
naseb xletak c pemesin rumput..xclasz ! yup~burung boleh terbang kemane2 yg dier suke..

Farahin Ahmad said...

ooo kisahnyeee...kalau tak mesti dah salah paham tadi..kahkah

Terbelog said...

burung ape...
burung murai...

Arjunakirana said...

Aku suka burung... binatang peliharaan aku yang paling digemari.. untuk oengetahuan ko itu adalah burung tekukur :)somel sgt2

Anonymous said...

Aku pun suke bela burung, semua burung aku suka, dulu aku ada gak bela burung tekukur, tp kesian plk aku tgk, berdosa kurung binatang, jd aku lepaskan, so aku bela burung merpati dr kecik, dia jinak bg mkn atas tangan je.. Best gila, tp skg dah x ada sbb aku duduk bandar kl member aku x suka pd binatang :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...