Tuesday, 2 August 2011

Kenapa mereka bersemangat

Kalau diperhatikan. kanak-kanak lagi berasa gembira dan lebih excited daripada orang dewasa sendiri untuk berpuasa sepanjang hari di bulan Ramadhan. Korang perasaan tak?

Lagi bersemangat bagi kanak-kanak yang first time puasa, betol tak? Atau korang nak gambaran, refresh back korang punye zaman childhood, mesti korang lah hero masa tu apabila dapat tahan puasa sampai ke petang. Aku pun same gak, dulu-dulu bangga je cakap kat member sepermainan longkang tepi rumah orang puasa tak boleh main dengan orang yang tak puasa.

Selepas aku analisa kembali kenapa mereka berasa seronok apabila berpuasa, ni la alasannye:
  •  mak bapak upah sehari puasa dapat gaji RM10, gile banyak...mentang-mentang la sekarang semua senang, anak yang berumur 5 tahun lebih pun boleh berkerja dan dapat gaji yang lumayan. Lepas tu kalau abis sebulan puasa dapat bonus tambahan lagi. Mane taknye budak-budak sekarang boleh beli Xbox dengan duit sendiri.
  • Bile berbuka si mama akan memasak makanan kegemaran anak kesayangan ini seperti ayam kentaki, burung masak lemak dan nasi goreng cina..mane tak semangat si anak ni untuk berpuasa bile berbuka boleh perhambat sampai senak perut makan. Bertambah manja anak-anak kesayangan ini
  • Atapun mereka kecil-kecil lagi dah terima hidayah untuk dibukakan hati untuk berpuasa, sejuk perut mak mengandungkan korang.
Tapi kite tak boleh nak salahkan mak bapak gak....sebab mase kecik-kecik macam ni la anak-anak kene dilatih untuk berpuasa...orang melayu cakap kalau melentur buluh biarlah dari rebungnya. Nanti kalau tak dididik, dah besar nak jadi ape?Nak jadi burung pun tak boleh...


    10 comments:

    aiman said...

    kecik-kecik kan kena digalakkan.. di latih.. kalau yg tua wat camtu.. da jd tak ikhlas dah.. hehe..

    Mohammed Faizal said...

    ye betol...suke tengok mereka excited untuk berpuasa

    abah khalisha said...

    tkpe belajar dr kecik..lama-lama biasalah kan

    Azham Vosovic said...

    Ala, cakap pasal ayam kentaki ni buat saya rasa mcam nak pergi beli la pulak....

    aiman fanboy k-pop said...

    heeheehee....budak2 kan...biasewlah....kadang2 jeles gak ngan diorg nih......haahaa^^......"elaun" masuk tiap2 hari....1 syawal plak tengok lam poket baju selonggok duit raya!!jeles2!!

    Mohammed Faizal said...

    abah: betol betol kite nak sesuatu kene korbankan sesuatu

    azham: beli-beli, best aku pun beli ayamas

    aiman: memang jeles, tapi makin meningkat dewasa makin berkurangan elaun tapi kene keluarkan elaun plak kat anak buah

    Popoi said...

    tringat kecik2 dulu,, hermm,, ponteng je kje nyer~~ ahaha ^_^

    ifwat said...

    sama la, dlu2 zaman skolah rendah, kalau time aku pose, time org lain tak pose mmg kena 'paku' la. (bajet puasa penuh masa tu)..

    kak lang said...

    sbb masa kecik sume org nk bg hadiah supaya ad smngat nk posa, bila da beso ni pun semangat jgk, sbb xsnggup gnti posa sensorang...hikhikhik

    syiela said...

    lentur buluh biar dari rebungnya... biar bersusah dulu....

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...