Thursday, 12 July 2012

Fresh Graduan

Alhamdulilah dah abis belajar aku. Pengalaman dengan gagal subject, dapat markah rendah, tension dengan lecturer, tidur lewat, bangun lewat, ponteng kelas, tak de duit dan lain-lain semuanye berbaloi bile nak abis belajar ni...bile pikir balik macam nak gelak terguling-guling je.



Sape sangka dalam 4 tahun ni macam macam ragam aku buat bak kate orang, resam padi semakin berisi semakin tunduk, resam orang makin berisi semakin tak tak nampak kaki...ada ke macam tu?
Lame gak aku belajar dari tahun 2008 hingga 2012. Dari seorang budak hingusan kepada remaja hensem rebutan ramai.

Jadi ape aku buat sekarang??? Menjadi persoalan kepada mak bapak aku, kucing kesayangan aku dan jiran tertangga yang suka pasang telinga...dok perhabis beras je kat rumah, sikit-sikit pow duit mak....mentang-mentang mak aku cap duit, sesuka aku je pinjam duit tanpa bayaran balik..

Omputih cakap, welcome to industry club...dalam pikiran aku, abis la aku lepas ni time keje kene buli dengan orang-orang lame dan kaki pengaruh dalaman syarikat umpama company ni bapak dieorg punye. Jadi sekarang aku dok mencari kerja sebagai serorang engineer tak kesah la engineer ape asalkan boleh tutup mulut semua orang.

Zaman sekarang aku rase bukan orang yang cerewet dalam kerja tapi company tu sendiri memilih dalam mencari kerja. Antara criteria nya adalah; mestilah lelaki yang hensem, kacak, comel dan bergaya sahaja yang layak untuk sesi temuduga..rate bagi aku pulak 2/10 susah sikit la nak dapat seat for interview kerja cam ni.

Pikir-pikir balik jadi mamat operator kilang lagi senang tak perlu resume, tak perlu bergaya dan tak perlu cakap omputih. Yang utama tak perlu kelulusan degree dan sewaktu dengannya. Pandai bawak fortlift? Ada lesen memandu? Boleh angkat berat? Boleh kerja dengan habuk? Kalau semua boleh, esok jugak masuk kerja...kan senang tu...

Anyway doakan aku dapat kerja yang sesuai untuk aku...kalau blogger lain yang nak hire aku kerja part time update blog mereka pun aku terima. Kalau nak hire aku sebagai dedicate employee kat company bapak koorang pun dialu-alukan...nanti aku drop resume ak ni...

4 comments:

dee said...

huhuhu.. selamat!

Edy Fee said...

haha takleh bl;ah ayat remaja hensem pujaan ramai.hehehe
best la dh hbis bro

Nick Nashram said...

masa belajar kat uni dulu, aq penah rasa sume tu..datang lewat siap kena halau dengan lecturer lagi..hahah

ahmad endo said...

nice!! samalah kita fresh gred....aku pun nak stat cari keja...baru best cket time konvo...all the best untuk kita ber2 cari keja...amin...hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...